Digitaal werken binnen Het Nieuwe Werken

Er wordt steeds vaker een focus gelegd op Het Nieuwe Werken. Dit houdt in dat je zelf kunt bepalen waar, wanneer en hoe je wil werken. Je kunt hierdoor kiezen thuis of op flexplekken te werken en je eigen werktijden indelen. Hierdoor kunnen werknemers met meer flexibiliteit en zelfstandigheid aan de slag gaan.

Digitaal werken is een groot onderdeel van Het Nieuwe Werken. Dit houdt in dat er makkelijker op verschillende plekken gewerkt kan worden onder slimme ICT- technologieën. Hierdoor kan er ook makkelijker vanuit huis of onderweg gewerkt worden. Er zijn een aantal vormen van digitaal werken die we nu uiteenzetten.
Zo houden veel werknemers zich bezig met Videoconferencing. Hierbij is het mogelijk op afstand met elkaar te overleggen. Een voordeel hierbij is dat je een effectiever gesprek voert dan wanneer je telefoneert waarbij je je gesprekspartner niet ziet.
Tevens wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde cloud waarbij informatie en software altijd en overal beschikbaar is. De werkinformatie staat op Internet opgeslagen zodat elke werknemer hier makkelijk bij kan. Hierdoor kunnen mensen makkelijker samenwerken op afstand, kennis met elkaar delen of informatie uitwisselen. Bovendien kunnen mensen vaak in elkaars agenda kijken.

Digitaal werken biedt meerdere voordelen. Zo zal er door het werken vanuit één digitaalsysteem (de cloud) minder sprake zijn van ICT- kosten.  Bovendien heeft digitaal samenwerken en digitaal vergaderen een voordeel dat er geen reistijd en reiskosten gemaakt hoeven worden. Dit is gelijk beter voor het milieu aangezien er minder CO2 uitgestoten wordt. Hierdoor is er minder sprake van print- en kopiekosten en hoeven werknemers minder aan corvee te doen. Bovendien heb je makkelijker contact met je collega’s omdat het laagdrempelig is via sociale media en apps te communiceren.

Digitaal werken

YNNO is een voorbeeld van een bedrijf die mee kan helpen je organisatie te introduceren in het Nieuwe Werken. Bovendien doen zij ook aan Business process management. Dit houdt in dat binnen een software omgeving het werk op een geautomatiseerde manier van de ene medewerker naar de andere medewerker gaat. Hierdoor kan werken efficiënter en effectiever plaats vinden.